eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plFinanseArtykułyAktualności finansowe › Droższe pączki na Tłusty Czwartek

Droższe pączki na Tłusty Czwartek

2022-02-23 11:45

Droższe pączki na Tłusty Czwartek

Pączki będą droższe © pixabay.com

PRZEJDŹ DO GALERII ZDJĘĆ (2)

Zaległości piekarzy i cukierników rosną w rekordowym tempie - wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i bazy informacji kredytowych BIK. W ciągu roku wzrosły o niemal 60 proc. i przekroczyły 187 mln zł. A wszystko wskazuje na to, że będzie jeszcze gorzej. Drożeje bowiem gaz, prąd i półprodukty.

Przeczytaj także: Ceny pączków rosną, ale zadłużenie cukierni też

Z tego tekstu dowiesz się m.in.:


  • O ile wzrosły zaległości branży piekarniczo-cukierniczej?
  • Ile wynosi średnia zaległość firm z branży piekarniczej?
  • Jakie firmy mają największe zaległości?


Rosnące rachunki za prąd i gaz, a także surowce niezbędne do pieczenia chleba czy ciast, zmuszają cukierników i piekarzy do podnoszenia cen swoich produktów.

Według GUS ceny żywności rosną szybciej, niż wskaźnik ogólnej inflacji. W styczniu, przy inflacji wynoszącej 9,2 proc. wzrost cen żywności w stosunku do stycznia 2021 wyniósł 9,3 proc. Już w grudniu 2021 roku ceny pieczywa poszły w górę w skali roku bardziej, niż ceny większości dóbr i usług konsumpcyjnych, bo o ponad 14 proc. Problemu nie rozwiązuje zniesienie 5 proc. stawki VAT. W niewielkim stopniu przyczyni się do wolniejszego tempa wzrostu cen detalicznych na sklepowych półkach.

Jeszcze gorzej sytuacja ma się ze składnikami do ciast. Żeby upiec tradycyjnego pączka czy faworki potrzebne są m.in. mąka, jaja i tłuszcz. Tymczasem cena mąki w grudniu 2021 r. była o 11,3 proc. wyższa niż przed rokiem, jaja zdrożały o 11,5 proc., a oleje i tłuszcze o 21,1 proc. Ale i tak to nie ceny półproduktów, a wyższe o kilkaset procent rachunki za prąd i gaz, które w nowym roku otrzymali cukiernicy, będą miały decydujący wpływ na to ile w tłusty czwartek zapłacimy za pączki. Pytanie czy podwyżki wystarczą, by uchronić piekarnie i cukiernie przed problemami i utratą płynności finansowej?

Piekarze i cukiernicy zwiększyli swoje zaległości o 59 proc.


Jak pokazują dane zebrane w Rejestrze Dłużników BIG InfoMonitor i bazie informacji kredytowej BIK, już miniony rok przyniósł znaczący skok zaległości branży piekarniczo-cukierniczej, zdecydowanie wyższy niż w poprzednich latach. Zaległości producentów pieczywa i świeżych wyrobów ciastkarskich wzrosły z 118,1 mln zł na koniec 2020 r. do ponad 187,5 mln zł na koniec grudnia 2021 r., tj. o prawie 59 proc. (69,4 mln zł), podczas gdy jeszcze rok wcześniej było to 10 proc. Dla porównania wszystkie przedsiębiorstwa zwiększyły w ub.r. zaległości o ponad 11 proc. Poprawę w rozliczaniu zobowiązań odnotowały natomiast firmy zajmujące się sprzedażą detaliczną pieczywa i ciast. W minionym roku kwotę przeterminowanych faktur i rat kredytów podwyższyły o 1,5 proc. (193 tys. zł) do 12,9 mln zł, to mniej niż rok wcześniej, kiedy wzrost wyniósł 5 proc.
W szczególności cierpią małe firmy, których koszty produkcji są wyższe niż w przypadku dużych przedsiębiorstw. Same rachunki wzrosną im o kilkadziesiąt tysięcy złotych, nie wspominając o płacach, które też idą w górę. Wynagrodzenie minimalne podwyższyło się od tego roku do 3010 zł brutto z 2800 zł w 2021 r. Dlatego jedynym ratunkiem jest podnoszenie cen, dbałość o terminowy spływ należności i pilnowanie płynności finansowej – zaznacza Sławomir Grzelczak, prezes BIG InfoMonitor.

fot. mat. prasowe

Zaległości branży piekarniczo-cukierniczej

Zaległości producentów pieczywa i świeżych wyrobów ciastkarskich wzrosły z 118,1 mln zł na koniec 2020 r. do ponad 187,5 mln zł na koniec grudnia 2021 r., tj. o prawie 59 proc.


Mniej dłużników, ale większe problemy


W 2021 r,. gwałtownie wzrosła kwota zaległości, ale liczba niesolidnych płatników - producentów pieczywa i wyrobów ciastkarskich nieznacznie zmalała. Ostatecznie udział w branży, niesolidnych firm, posiadających płatności opóźnione powyżej 30 dni, na kwotę co najmniej 500 zł wobec kontrahentów i banków wynosi obecnie 5,7 proc., to o 0,3 pkt. proc. więcej niż średnia dla wszystkich sektorów. Nieznacznie niższy jest odsetek ryzykownych płatniczo przedsiębiorstw wśród sprzedawców wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 5,2 proc. Zaległości ma 933 przedsiębiorstw aktywnych, zawieszonych i zamkniętych, produkujących pieczywo, świeże wyroby ciastkarskie oraz ciastka i 287 sprzedających w detalu pieczywo i wyroby cukiernicze.
Szczególnie wśród piekarń, wzrost kwoty zaległości i spadek liczby dłużników przełożył się na znaczącą zmianę średniej wartości przeterminowanych zobowiązań przypadających na firmę, ze 122 tys. zł do 201 tys. zł, czyli o prawie 65 proc. Aż tak drastycznie nie zmieniła się sytuacja wśród sprzedawców, ale tu również odnotowaliśmy wzrost z 40 tys. do 44,8 tys. zł przeciętnej zaległości. W obu przypadkach widać, że pogłębiają się długi podmiotów, które już wcześniej miały kłopoty finansowe. Obecnie niestety będzie im jeszcze trudniej. Kontrahenci piekarń powinni być ostrożni, sami piekarze zresztą tym bardziej powinni skrupulatnie sprawdzać komu sprzedają towar. Nie mogą sobie pozwolić, by w tak trudnych okolicznościach do sterty wyższych rachunków dokładać przeterminowane należności – mówi Sławomir Grzelczak, prezes prowadzącego rejestr dłużników BIG InfoMonitor.

oprac. : eGospodarka.pl eGospodarka.pl

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć bank.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: